Compound trading, lekker rekenen

Forex & Binaire Opties trading

Compound trading, lekker rekenen

2 juli 2018 Leesvoer Trading 13

Dit rekensommetje maakt elke trader wel een keer: wat als ik 2% per dag maak? Spreadsheet erbij, berekening doortrekken naar een jaar. Wow!!! van $1 naar $50 en dan heb je nog vakanties ook.

De spreadsheet toont aan dat het kan. De rekensom overigens ook. Want ook zonder spreadsheet kun je uitrekenen wat je in 20 handelsdagen (ongeveer een maand) met 2% bereikt:

Amount = Start x (1 + Rente)Dagen

Kwestie van invullen:

1 x 1.0220 = 1.49

Oftewel: in een maand vermeerderen met factor 1.49 – de helft erbij dus. Reken dat door en je maakt van $1000 in 200 dagen handelen $50.000. Lekerrrrrrr. Maak van die 2% eens 4% en je verdubbelt je geld binnen een maand.

Wel even realistisch blijven: 2% gemiddeld is haalbaar, 4% gemiddeld vraagt om grote risico’s. Gaat het dan een paar daagjes mis, dan blaas je je account bijna op.

Eén factor ontbreekt in de berekening

Er ontbreekt dan wel één factor in de hele berekening: de menselijke factor. En laat het daar nou net altijd fout gaan.

Handelen is kinderlijk eenvoudig

Handelen gaat over zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en een strak systeem. Dat systeem is het makkelijkst. Eigenlijk is handelen an sich kinderlijk eenvoudig. Echt!

Ik heb recentelijk mijn hele kantoortje ontruimd, de drie beeldschermen in de schuur opgeborgen en doe nu alles vanaf mijn laptopje. Want om dagelijks met winst te handelen is een laptopje en één instrument genoeg, heb ik besloten.

Dat ene instrument ken ik inmiddels van haver tot gort, net als mijn systeempje. ’s Morgens print ik even de H4-kaart uit en de rest doe ik op een kleiner timeframe op een 15 inch scherm. Doe eens gek. Lekker simpel.

En dan bij de broker die op mijn instrument een hoog handelsvolume biedt met zeer lage spread: EuroPacBank. Heb ik ook meteen een offshore bankrekening.

Mijn trading pc'tje is nu een Macbook Pro 15" retina, Intel i7, 16Gb Ram. Software draait binnen VMWare Fusion. Dankzij de retina display, kan ik hiermee ook lekker buiten zitten en toch alles goed zien.

Consistentie

De menselijke factor heet Consistentie. En die bepaalt denk ik wel 95% van het succes. En ik moet retehard mijn best doen om consistent te zijn.

Consistent mijn systeempje hanteren, dus ook als zich geen gelegenheid voordoet niet handelen. Consistent om 15.00 uur achter mijn laptopje zitten met die 4H-kaart uitgeprint erbij. Consistent alle rust om mij heen creëren en alle afleidingen voortijdig wegwerken.

En vooral consistent niet rekenen in winst of geld of procenten, maar in kaartstructuren. Want de kaart vertelt mij welk prijsniveau bereikt gaat worden. En de prijs houdt daarbij geen rekening met mijn 2% wens. Dus moet ik dat ook niet doen.

Trainen

Dus wat moet ik gaan trainen? Niet mijn systeempje, want dat stelt geen drol voor, maar mijn consistentie. Daar heb ik een hele zomer voor. Het doel is duidelijk: van 6 uur handelen per dag met 3 schermen en 30 instrument terug naar 1 schermpje en 1 instrument en max. 2 uur handelen. Oftewel: van kantoor naar luie stoel. Daar heb ik wel wat training voor over.

13 antwoorden

 1. FS Mireille schreef:

  Uit mijn logboekje blijkt dat vrijdag mijn resultaten minder zijn. Dus dat is mijn dag dat ik andere dingetjes doe. Ik wil toch maar vier dagen handelen, dus…

 2. Avatar w schreef:

  Groot gelijk dat je geen bedragen noemt. Wel heb ik een vraag over de vrijdag als handelsdag…Waarom deze dag geen handel voor jou? Geen goede duidelijke handelsmomenten?

 3. FS Mireille schreef:

  Dus ik kreeg wat vragen in mijn mail over hoe ik trade en hoeveel ik verdien en of ik dat anderen wil leren. @techneut is hard bezig met nieuwe training. Zit alles in en dus ook ongeveer wat ik doe.

  Wat ik verdien gaat niemand wat aan. Ik kan je wel vertellen dat het voorbeeld hierboven van 2% per dag teveel risico vraagt per trade hoor. 1% per handelsdag is prima te doen, maar dan moet je dus heel consistent zijn. BTW ik handel meestal niet op vrijdag.

 4. Avatar Floortje schreef:

  Techneut@ Sorry. als er een nieuw blog verschijnt, ga ik er vanuit dat die van jou is. Mijn fout. Ik zal voortaan opletten.

 5. Avatar techneut schreef:

  @Floortje: dit blogje is niet van mij, maar van @FS.

  Ik ben niet zo van de 10 minuten, meer van de 30 tot 240 minuten en dan eigenlijk nog meer van de tick charts die de snelheid benaderen van 30 tot 240 minuten.

  Wat Nial Fuller in zijn LTTTM betoogt over “opnieuw opbouwen” en “act as if” is nuttig, als je blijft worstelen met inconsistente winsten (dat zijn dus overwegend verliezen en af en toe een winst).

  Veel startende en gefrustreerde traders zullen dat herkennen: vaak een trade goed hebben, maar toch een negatieve balans. Dat komt voor 100% door inconsistentie. Ook winnen in Demo en daarna Live verliezen zullen velen herkennen. Roep ik hier vaker: niet met geld bezig zijn, maar met het systeem.

  @FS is een van de weinigen die gewoon iets nieuws bedenkt (een trucje noemt ze het) en dat dan ook meteen succesvol doet. Waardoor? Ballen van staal en medogenloos tegenover zichzelf. Niet na proberen te doen, want dat werkt niet.

  We gaan wel kijken wat we kunnen maken om consistentie, ballen van staal e.d. te trainen.

 6. Avatar Floortje schreef:

  Hallo mede strijders, kreeg vandaag dit berichtje in de brievenbus. http://www.learntotradethemarket.com/forex-articles/how-trade-like-hedge-fund-manager Sluit mooi aan bij het blog van Techneut.

  Moai wekein.

 7. FS Mireille schreef:

  Elk instrument heeft dus z’n eigen tijd wanneer je er het best op kan handelen. JPY kan ook heel goed laat in de avond of ’s nachts. Dat maakt minder uit als je op grote timeframes zit, zoals @floortje.

  Mijn trucje sinds een maand of twee: Dow Jones, na openen NYSE, 10 minuten bars, alleen met de trend mee op de 3e wave.

 8. Avatar Floortje schreef:

  FS@ Boeiend verhaal, het consistent traden. Het is een hele kunst om zover te komen, heeft bij mij ook even geduurd. Systemen doen er niet zo toe. Dus kan het best gepresenteerd worden, evenals het muntpaar. Het is net als in het verkeer. Het verkeerslicht staat op rood (stoppen) of het verkeerslicht staat op groen (doorrijden). Daar zit het probleem niet. Het probleem zit hem in het oranje verkeerslicht. Stop je of rij je door. Het systeem is door de wetgever bedacht om een simpele handreiking te doen om ongelukken te voorkomen. Dus elk trading systeem dient ook een simpele aangelegenheid te zijn. Dus FS@ ik zou zeggen, etaleer je systeempje maar, zeker als het niet belangrijk is, juist omdat de consistentie van het traden belangrijk is (een waarheid als een koe). Hiermee kun je perfect laten zien dat het echt in de consistentie van het traden zit. Ik heb mijn systeempje hier al minimaal 3 keer uitgelegd en beschreven en toch zijn er nog altijd traders die zoekend zijn. Dus de stelling is helemaal waar. Ook mijn eenvoudige systeempje is gewoon na te apen, maar blijkbaar werkt het niet voor een ander. Tot nu toe maak ik nog steeds consistente winst ( allemaal van Techneut@ geleerd) zei het op de hogere timframes. Het stoplicht staat voor mij op rood of op groen. Oranje ken ik niet. Dus brandt los zou ik zeggen. Groetnis en in moaie dei.

 9. Avatar kbj schreef:

  Ik meld mij alvast aan voor een consistentie training en ik ben ook op zoek naar handelen op slechts één paar, maar twijfel nog welke, eurusd bekijk ik in ieder geval elke dag, maar ook eurjpy is een kandidaat. Ben ook benieuwd voor welk paar jij gekozen hebt en waarom.

 10. Avatar Leon schreef:

  Interessant. Ik kijk ook uit naar nieuwe trainingen!

 11. Avatar w schreef:

  Hoi @FS, ik snap dat een systeem overnemen zomaar niet werkt. Daar doelde ik ook niet op. Mooi dat jullie gaan kijken om ons verder te helpen in onze ontwikkeling.

 12. FS Mireille schreef:

  Hoi @w Ik kan vertellen wat mijn systeempje is, en dan gaan mensen dat na proberen te doen.

  Maar ook dan wordt het ingrediënt consistentie weer vergeten, en dus werkt het niet. Tot een volgende systeempje voorbij komt dat succes belooft en dat wordt dat weer geprobeerd. En zo voort en zo voort.

  ik ga je dus niet vertellen hoe mijn systeempje werkt, maar ik ga wel samen met @techneut kijken hoe we een training in consistentie kunnen ontwikkelen.

 13. Avatar w schreef:

  Leuk en interessant artikel. Bepaal jij in middaguren (15.00) welke trade je evt. gaat zetten?En handel je niet in ochtenduren? En je maakt me wel nieuwsgierig met welk valutapaar je werkt.

Reacties zijn gesloten.