Compound trading, lekker rekenen

Forex & Binaire Opties trading

Compound trading, lekker rekenen

2 juli 2018 Leesvoer Trading 13

Dit rekensommetje maakt elke trader wel een keer: wat als ik 2% per dag maak? Spreadsheet erbij, berekening doortrekken naar een jaar. Wow!!! van $1 naar $50 en dan heb je nog vakanties ook.

De spreadsheet toont aan dat het kan. De rekensom overigens ook. Want ook zonder spreadsheet kun je uitrekenen wat je in 20 handelsdagen (ongeveer een maand) met 2% bereikt:

Amount = Start x (1 + Rente)Dagen

Kwestie van invullen:

1 x 1.0220 = 1.49

Oftewel: in een maand vermeerderen met factor 1.49 – de helft erbij dus. Reken dat door en je maakt van $1000 in 200 dagen handelen $50.000. Lekerrrrrrr. Maak van die 2% eens 4% en je verdubbelt je geld binnen een maand.

Wel even realistisch blijven: 2% gemiddeld is haalbaar, 4% gemiddeld vraagt om grote risico’s. Gaat het dan een paar daagjes mis, dan blaas je je account bijna op.

Eén factor ontbreekt in de berekening

Er ontbreekt dan wel één factor in de hele berekening: de menselijke factor. En laat het daar nou net altijd fout gaan.

Handelen is kinderlijk eenvoudig

Handelen gaat over zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en een strak systeem. Dat systeem is het makkelijkst. Eigenlijk is handelen an sich kinderlijk eenvoudig. Echt!

Ik heb recentelijk mijn hele kantoortje ontruimd, de drie beeldschermen in de schuur opgeborgen en doe nu alles vanaf mijn laptopje. Want om dagelijks met winst te handelen is een laptopje en één instrument genoeg, heb ik besloten.

Dat ene instrument ken ik inmiddels van haver tot gort, net als mijn systeempje. ‘s Morgens print ik even de H4-kaart uit en de rest doe ik op een kleiner timeframe op een 15 inch scherm. Doe eens gek. Lekker simpel.

En dan bij de broker die op mijn instrument een hoog handelsvolume biedt met zeer lage spread: EuroPacBank. Heb ik ook meteen een offshore bankrekening.

Mijn trading pc'tje is nu een Macbook Pro 15" retina, Intel i7, 16Gb Ram. Software draait binnen VMWare Fusion. Dankzij de retina display, kan ik hiermee ook lekker buiten zitten en toch alles goed zien.

Consistentie

De menselijke factor heet Consistentie. En die bepaalt denk ik wel 95% van het succes. En ik moet retehard mijn best doen om consistent te zijn.

Consistent mijn systeempje hanteren, dus ook als zich geen gelegenheid voordoet niet handelen. Consistent om 15.00 uur achter mijn laptopje zitten met die 4H-kaart uitgeprint erbij. Consistent alle rust om mij heen creëren en alle afleidingen voortijdig wegwerken.

En vooral consistent niet rekenen in winst of geld of procenten, maar in kaartstructuren. Want de kaart vertelt mij welk prijsniveau bereikt gaat worden. En de prijs houdt daarbij geen rekening met mijn 2% wens. Dus moet ik dat ook niet doen.

Trainen

Dus wat moet ik gaan trainen? Niet mijn systeempje, want dat stelt geen drol voor, maar mijn consistentie. Daar heb ik een hele zomer voor. Het doel is duidelijk: van 6 uur handelen per dag met 3 schermen en 30 instrument terug naar 1 schermpje en 1 instrument en max. 2 uur handelen. Oftewel: van kantoor naar luie stoel. Daar heb ik wel wat training voor over.

13 antwoorden

 1. FS schreef:

  Uit mijn logboekje blijkt dat vrijdag mijn resultaten minder zijn. Dus dat is mijn dag dat ik andere dingetjes doe. Ik wil toch maar vier dagen handelen, dus…

 2. w schreef:

  Groot gelijk dat je geen bedragen noemt. Wel heb ik een vraag over de vrijdag als handelsdag…Waarom deze dag geen handel voor jou? Geen goede duidelijke handelsmomenten?

 3. FS schreef:

  Dus ik kreeg wat vragen in mijn mail over hoe ik trade en hoeveel ik verdien en of ik dat anderen wil leren. @techneut is hard bezig met nieuwe training. Zit alles in en dus ook ongeveer wat ik doe.

  Wat ik verdien gaat niemand wat aan. Ik kan je wel vertellen dat het voorbeeld hierboven van 2% per dag teveel risico vraagt per trade hoor. 1% per handelsdag is prima te doen, maar dan moet je dus heel consistent zijn. BTW ik handel meestal niet op vrijdag.

Reacties zijn gesloten.