5VF-principe – 12 juli 2019

Forex & Binaire Opties trading

5VF-principe – 12 juli 2019

12 juli 2019 Strategie Trading 6

Aansluitend op de pagina over de 5 visuele feiten van een goede trade: een half dagje op de EURUSD volgens het 5VF-principe. De chart is natuurlijk een Price Range chart.

Deze post is een uitwerking van De 5 visuel feiten voor een succelvolle trade. In die pagina vind je de uitleg van deze methode.

De dag begint om een uur of 9:00 CEST met twee wicks naast elkaar die door de wolken prikken maar aan de andere kant blijkbaar geen mooi weer vinden.

1) De tijd is goed, er is handel en geen gek nieuws te verwachten.

Daarna begint de reis omlaag. De derde kleine High rond 9:15 is een Lower High en de Low erna rond 9:50 is een duidelijke Lowest Low (voor dat moment natuurlijk, want het lukte me vanmorgen weer niet om in de tijd vooruit te kijken).

2) Lows en Highs duiden op een nieuwe trend. Uitzoomend zie je een voortzetting van de bearish trend die al sinds juni gaande is.

De run omhoog tussen 9:50 en 10:05 zou een valide retracement kunnen zijn. Dat bleek toen kort daarop de lange run omlaag van 10:20 begon. En hoewel de Fibo net iets door de 61.8% heen floepte was ik door de kandelaarformatie voldoende overtuigd.

3) Een valide retracement.

De twee full body tweelingkandelaars (oranje en blauw) die naast elkaar staan, zijn een herkenbare situatie voor het einde van een retracement. De Trigger-kandelaar is net zo’n volle body en zet samen met de Fibo-kandelaar de twee Schaduw-kandelaars prima in de schaduw.

4) De Trigger-kandelaar is voltooid en duidelijk.

Het volume, wat natuurlijk al bekeken is tegelijk met de trend en de tijd, laat duidelijk zien dat er groeiende interesse is in een bearish beweging en dalende interesse in een bullish beweging. Dat was om 10:24. Een goede Trigger gaat vaak ook behoorlijk snel.

5) Volume laat geen ontkenningen zien.

Wat overblijft is onderzoeken of er genoeg winst in deze positie zit. R:R-ratio bekijken dus. Nogmaals het plaatje, dan hoef je niet steeds te scrollen.

De 0-lijn, waar de positie is geopend

De Order Open ligt op de witte prijslijn (horizontaal). De witte tijdlijn (verticaal) markeert de kandelaar waarna de positie geopend is. Openen doe ik altijd op de Close van de Trigger-kandelaar en echt nooit anders.

Zoals gebruikelijk worden er 3 identieke posities geopend, omdat je dan ook 3 verschillende Take Profit lijnen kunt plaatsen. Alle Stop Loss lijnen staan echter op dezelfde plek.

Stop Loss ligt op dat moment boven de High waar de retracement eindigde. Dat is dus de High van de Fibo-kandelaar. Gaat de prijs omhoog voorbij deze lijn, dan is er blijkbaar geen nieuwe trend en biedt de positie geen enkele kans op winst meer.

Take Profit (3 maal, want 3 posities) heb ik aanvankelijk ver weg geplaatst, maar minimaal verwachtte ik de eerste op de dunne witte prijslijn. Je ziet dan ook een R:R van om en nabij 1:1. TP ligt ongeveer net zover van Order Open als SL. Deze eerste TP lag voor de hand vanwege chart structures links in beeld.

De prijs bleef nog geruime tijd rond de Order Open prijs hangen en dat is dan behoorlijk irritant. Dan is het credo: vertrouw op het systeem en blijf met je tengels overal vanaf.

Take Profit no. 1

Op de tijdlijn gemarkeerd met 1 werd de eerste Profit gepakt. Dit gebeurde handmatig. Soms schiet de prijs dwars door de eerste chart structure heen en dan wil je niet automatisch op een TP al een positie sluiten. Maar na de hapering rond 11:30 was het tijd om de eerste positie te sluiten

Dit is ook het moment om de Stop Loss van de twee resterende posities op te schuiven naar Break Even – de eerste rode stippellijn.

Hier is dus de eerste winst al binnen en kan er bovendien niets meer verloren worden.

Take Profit no. 2

Dit stuk is identiek aan de eerste profit. Niet automatischh zomaar winst pakken, maar kijken of de prijs inderdaad blijft haperen bij de chart structure die links in de vorm van een vette Low te zien is. Daar kun je dan één Take Profit heen schuiven, of gewoon op de Close knop van een van de posities klikken.

Ook hier werd de Stop Loss van de laatste positie weer opgeschoven; ditmaal naar de Lower High van de meest recente wave. Dit is de tweede rode stippellijn.

Take Profit no. 3

Take Profit nummer 3 (de laatste positie). Hier was weer in een verder verleden een chart structure te vinden, maar hoe ouder de structure, hoe minder waarde je eraan kunt hechten.

De positie moest echter gesloten worden, omdat er een prachtige Trigger-formatie ontstond, maar dan de verkeerde kant op. Als je een casus kunt opstellen waarin ofwel een valide retracement ofwel een valide trigger de verkeerde kant op gaan, is het tijd om de positie te sluiten.

Deze positie duurde relatief lang (voor mijn doen). Dat komt mede doordat het vrijdag is, dan loopt alles langzamer. Maar er zijn ook heel wat pipjes afgelegd zonder duidelijk signaal om de positie eerder te sluiten.

Alles volgens een systeem.

6 antwoorden

 1. FS Mireille schreef:

  Hallo @Techneut “ballen van staal”??? Dat zeg je niet over een dame.

 2. Avatar Peter1 schreef:

  Dat is een mooi resultaat. Ga de komende tijd je 5VF-principe eens goed bestuderen, de komende video’s bekijken en ondertussen de methode met een klein account gaan leren. Moet overigens met een grotere price range werken ivm. tijdgebrek overdag. Maar dit lijkt me geen probleem te zijn?

 3. Avatar techneut schreef:

  Het heeft overigens ruim 1 jaar geduurd voordat ik uit de verlieszone kwam en meer dan 3 jaar voordat ik consistent en volgens een gestructureerde methode kon handelen, zonder handmatig in te grijpen en af te wijken van “de leer”. De cijfers worden nog elk jaar beter en grappig genoeg wordt de methode steeds simpeler. De meeste ruis is er echter nu wel uit.

 4. Avatar techneut schreef:

  Er zit ook geregeld een verliezer tussen. De prijs is en blijft onvoorspelbaar. Maar de stats maken dat je met vertrouwen consistent een systeem kunt volgen.

  De cijfers van 2019 voor EURUSD daghandel op price range charts: 86.3% wins. Dus ruim 6 wins per 1 verlies. Qua V:W per trade zijn de cijfers in pips 1:1.8. Doorgerekend betekent dat voor elke 1 pip die ik verlies, win ik 11.3 pip.

  @FS heeft betere cijfers, maar zij heeft dan ook ballen van staal en een ijzeren zelfbeheersing. Moet je niet na willen doen.

 5. Avatar Peter1 schreef:

  Techneut, heb je ook soms verliezers? En komt dit vaak voor?

 6. Avatar Peter1 schreef:

  Wat weer een duidelijke uitleg! Het lijkt toch zo makkelijk ;<))

Reacties zijn gesloten.